Zaterdag 7 december 2019 – HOLEBI-FILMQUIZ

 •  

  Die zaterdag 7 december kwamen we samen vanaf 16u in het Molenheem in Heule.  Het was de eerste keer dat we dit zaaltje voor een activiteit gebruikten en we moeten zeggen, dat het wel iets had.  Heel praktisch ook, een grote koelruimte, de frigo’s voor de dranken, een toog en alle voorzieningen om een quiz te doen, tafels, stoelen, beamer, scherm …

  Het Molenheem, vlakbij de vroegere watermolen van Heule en het idyllisch dorpsgezicht met de Heulebeek, een kerkje, lage huisjes, kasseien … Je zou je in het dorp van Wim Sonneveld wanen.

  Onze filmavonden in de Budascoop worden doorgaans altijd goed bezocht.  Bij de laatste film And Then We Dance hadden we toch een 23-tal liefhebbers.  Spijtig genoeg hadden we voor deze quiz-activiteit het laagste aantal deelnemers van dit jaar.  Slechts 10 man kwam opdagen.  Maar niet geklaagd, eenmaal zus andermaal zo.  We zijn waarschijnlijk iets te veel verwend door de telkens toch goede opkomsten op onze activiteiten.

  We hadden al de tafels klaargezet en de koffie pruttelde reeds.

  De deelnemers werden in 2 groepen ingedeeld, de Molenhemers en de Filous.  Het antwoordenblad werd onder hun neus geduwd en met Noël als assistent aan de laptop begonnen we onze spannende holebifilmquiz.

  Veel filmen die we samen met Liever Gelijk zijn gaan bekijken in de Budascoop kwamen aan bod.

  We begonnen met filmfragmenten en de vraag uit welke film het betreffende fragment kwam.

  Pride kende iedereen wel, ook L’inconnu du Lac, maar Call me by your name werd weer iets te moeilijk bevonden, zo ook Xenia.  Priscilla queen of the desert is dan weer een klassieker.

  Dat het vriendje van Tom Hans in Philadelphia uit 1993 (nog een zeer jonge) Antionio Banderas was, wist ook niet iedereen.  Zelfs met een hint van een automerk werd Tom Ford ook niet gevonden als regisseur van A Single Man.

  Een jong iemand die van ouderen houdt, noemt men natuurlijk een gerontofiel en niet “geriofiel”.

  We weten nu wel dat Aretha Franklin de oorspronkelijke vertolkster was van het liedje Say a little Prayer, gezongen in My Best Friend’s Wedding, en natuurlijk niet Petula Clark!

  Oscar Wilde was dan weer het personage dat Rupert Everett in The Happy Prince (2018) vertolkte en niet Charles Dickens.

  Natuurlijk hadden we ook doe-vragen, met de bel!

  Bij de eerste doe-vraag waren de Filous de snelsten om de meeste personages op foto’s uit holebifilmen te raden.

  Dat Tom Lanoye de auteur van “Het Goddelijke Monster” is, wist iedereen.

  Dat Channing Tatum de hoofdrol vertolkte in Magic Mike lag bij iedereen wel op het puntje van de tong, maar kon niet geraden worden.  Bij het hilarische fragment van Les Ballets de Trocadero et de Monte Carlo, een balletgroep enkel bestaande uit mannen, kende natuurlijk iedereen het Zwanenmeer van Tchaikovsky.

  Bavo Defurne is blijkbaar geen Sant in eigen land, want niemand kende de regisseur van Noordzee/Texas.  Nochtans zijn we met Liever Gelijk indertijd naar de première in Oostende gaan kijken en hadden we toen een groepsfoto met acteurs en regisseur, al van 2011 geleden…

  Dat Bavo ook Isabelle Huppert voor zijn laatste film “Souvenir” had weten te strikken, was ook niet geweten.

  Bij een volgende fotoronde werden James Dean, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Rock Hudson (neen niet Dean Martin) en Divine gevonden, maar Ian McKellen kende men enkel als zijn personage Magneto uit de X-Men films.

  Dan was het pauze! Tijd om een beetje te bekomen van alle emoties.

  En als ideale bliksemafleider zette René weer zijn beste beentje voor om een knappe monnik te playbacken.  Hij deed dit met heel veel overtuiging 😉

  Bij de volgende rubriek, muziek in de holebifilm, werd Jacques Brel gevonden met “Ne me quitte pas” in een fragment van El ley del Deseio van Almodovar.  Il n’y a pas d’amour heureux uit 8 femmes kwam natuurlijk van Georges Brassens en niet van Johnny Hallyday.

  Iedereen kende natuurlijk Judy Garland met haar liedje “Somewhere over the Rainbow” uit de Wizzard of Oz uit 1939.  Haar hondje Toto was ook van de partij.

  Liza Minelli werd dan weer teruggevonden in haar “Cabaret” een film uit 1972 over het gay leven in Berlijn van de jaren ’20 – ’30.

  Koen Crucke vertolkte met veel verve “Ik ben wie ik ben” uit La Cage aux Folles, oorspronkelijk gezongen door Shirley Bassey en niet Bette Davis, alhoewel Koen er wel op leek 😉

  “Save the best for last” werd dan natuurlijk vertolkt door Vanessa L. Williams in Priscilla queen of the desert.

  In de laatste doe-vraag, met de bel, waren de Molenhemers aan de sterkste kant.

  Patrik van de Filous deed zijn uiterste best en stortte zich met veel ijver en moed naar de bel, maar tevergeefs. De bel kreeg hij niet te pakken, enkel zijn knieën moesten het ontgelden.

  Bij de allerlaatste opdracht moesten (chinese) vrijwilligers uit de twee groepen elk om beurt een clipje van Say a Litte Prayer for Me naspelen.  Een partijloze jury, met name Noël, mocht de groep met de beste choreografie aanduiden … en dat waren de Filous.

  Winnaars van deze spannende holebifilmquiz werden dan uiteindelijk de Filous met 25 punten, terwijl de Molenhemers op 23 punten strandden.  Eigenlijk niet zo’n groot verschil.

  Dat was het einde van onze quiz, maar nog niet van onze avond.

  De broodjes en beleg werden op tafel gezet en iedereen deed zich te goed aan de lekkere sandwiches.

  Voordeel om met een kleine groep te zijn, is dat je eens met iedereen kunt praten.  Je kunt allemaal samen zitten en het is intiemer.

  Het was dan al 21u20 toen alles weer was opgeruimd en we de deur van het Molenheem achter ons toetrokken

 • .