Zaterdag 2 december 2017 – 30 jaar Liever Gelijk

 • Wat te zeggen over 30 jaar holebivereniging?

  30 jaar is zeer relatief.  La Demence bestaat reeds 28 jaar, the Red & Blue bestond/bestaat nu ook al een goeie 20 jaar, maar gaat verder als een ander concept.  We zijn zelfs ouder dan VTM (opgericht in 1989)! Toegegeven, deze kleppers zijn van een ander allooi, want immers enkel gericht op amusement en feesten.  Om een holebivereniging 30 jaar te laten bestaan, tot op de turbulente dagen van vandaag, waar vele homozaken de mist in gaan, waar vele andere holebiverenigingen moeite hebben om het hoofd boven water te houden en zich afvragen, waar al die homo’s en lesbiennes toch naar toe zijn, mogen we trots zijn op onze vereniging, op dit ogenblik de oudste en meest levendige in West-Vlaanderen.

  Je kunt je afvragen, hoe het mogelijk is, dat Liever Gelijk deze kaap van 30 bereikt heeft?

  Is het de flexibiliteit om zich aan te passen aan de tijdsgeest, heeft het met geluk te maken, dat er toch telkens weer mensen gevonden werden die de fakkel overnamen en brandende hielden?

  Wie zal het zeggen?  Een vereniging bestaat immers niet enkel door de gratie van de bestuursleden alleen, maar vooral door de leden die telkens weer hun geloof in de vereniging bevestigen.  Toegegeven, het is een wisselwerking: de bal die door de bestuursleden in de ring wordt gegooid, moet ook interessant genoeg zijn om op te vangen.  Het geheim van een goede holebivereniging ligt volgens mij in het feit, dat bestuursleden een degelijk én goed georganiseerd programma voorschotelen, dat de werking gestructureerd en goed voorbereid verloopt, en volgens mij het belangrijkste, dat de bestuursleden zich niet in het middelpunt van de belangstelling plaatsen, maar op de achtergrond blijven en als het ware onzichtbaar zijn.

  Daarin schuilt de sleutel tot succes.  Het is opvallend, hoe verenigingen, waarin egotrippers en bestuursleden die zich op een piedestal zetten, zoals zonnekoningen waar alles rond moet draaien, maar een kort en moeizaam leven beschoren is.  De leden zijn het middelpunt, niet het bestuur.

  We mogen inderdaad trots zijn op onze vereniging, waarin het goed toeven is, waarin de meesten zich openzetten voor de anderen, waar de sfeer optimaal is, een vereniging die blijft groeien…

  Dat hebben we dan gevierd op zaterdag 2 december 2017 in Kortrijk, de stad waarin Liever Gelijk zijn eerste stappen zette.

  Om 17u werden we door de Stad Kortrijk getrakteerd op een receptie in de ruime Beatrijszaal. De zaal liep al vlug vol met bekende en minder bekende gezichten.

  Een aantal bestuursleden uit het verleden en mensen die zich toendertijd voor de vereniging hebben ingezet, waren uitgenodigd.   De meesten gaven gehoor aan onze oproep.

  Schepen van mensen en gebouwen, Arne Vandendriessche, gaf het startschot en begroette ons in naam van de Stad Kortrijk.  Schepen van economie, Rudolf Scherpereel, sprak ook een paar woorden en was dan vlug vertrokken.  Dan kwam het woord aan ons.

  We beschreven in het kort de 30-jarige geschiedenis van Liever Gelijk en zetten dan een aantal beginpioniers in de bloemetjes, in dit geval de wijn.

  Een korte geschiedenis:

  Liever Gelijk werd 30 jaar geleden geboren, op 17 november 1987, bij een eerste samenkomst van de 3 stichtingsvaders (José Vercaemst, Lionel Debussche, Tony Vandoorne).  Toen heette het nog niet Liever Gelijk, maar wel Homo&Geloof Regio Izegem/Kortrijk.

  De samenkomsten waren zeer sterk naar binnen gericht, schrik als men had van de reacties van de buitenwereld. De activiteiten waren dikwijls zeer religieus getint. Dit zou men tegenwoordig niet meer aan de man kunnen brengen, laat staan aan de holebi.

  Gaandeweg werd de sfeer opener, meer pluralistisch, tot in 1994 de vereniging omgedoopt werd in Liever Gelijk (wij hebben immers Liever een Gelijk lichaam om te beminnen!).

  In het jaar 2000 werd het roer helemaal omgegooid, de kap werd over de haag gegooid, we gingen weg uit de koepel Homo&Geloof en sloten ons aan bij de huidige holebikoepel çavaria.

  Gaandeweg richtten de activiteiten zich meer naar buiten.  We bleven niet meer binnenskamers, maar begonnen de wereld te verkennen.

  Vandaag kunnen we trots zijn op onze vereniging, de oudste en grootste van West-Vlaanderen.

  Inderdaad, onze vereniging leeft en bruist als nooit te voren.  En om dit extra in de verf te zetten, hadden we 3 illustere sprekers uitgenodigd.

  De sprekers:

  Eerst toegezegd, kon Mister Gay Belgium 2017 Jaimie Deblieck spijtig genoeg toch niet komen, hij had andere, buitenlandse verplichtingen.

  Als eerste spreker hadden we dan Piet De Bruyn (NV-A). Piet De Bruyn (NV-A) is Vlaams Parlementslid en aangesteld als algemeen verslaggever over de rechten van holebi’s, transgenders en mensen met een intersekse conditie bij de Raad van Europa…

  Hij studeerde geschiedenis in Leuven en tijdens zijn studies was hij zowel actief in de studentenbeweging als in de holebibeweging.  Van die tijd dateert ook zijn betrokkenheid bij wat toen nog de ‘cel politiek’ van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit heette, het huidige çavaria.

  In de Raad van Europa is hij actief in de commissie Gelijke Kansen en Niet-Discriminatie. Diezelfde Raad van Europa keurde onlangs zijn rapport over de rechten van intersekse personen goed. Hierin wordt gepleit voor het maximaal respecteren van de rechten van personen met een intersekse conditie.

  Piet ontpopte zich als een zeer vlotte spreker die ons feliciteerde met ons 30-jarig bestaan, maar ook de situatie voor holebi’s in andere landen aan de kaak stelde.

  Als tweede spreker was Philippe Avijn (Groen) aan de beurt.

  Philippe stapte in 1999 in de politiek voor de partij Groen.

  Hij was verschillende jaren voorzitter van de afdeling in Kortrijk, is gewezen gemeenteraadslid en tot op vandaag lid van de Politieke Raad van de partij .

  Philippe heeft zich altijd ingezet voor homo-emancipatie: eerst als lid van het Roze Aktiefront en later als oprichter van Korthom, de Kortrijkse homowerking.

  Hij stond ook mee aan de wieg van het amendement dat Groen, toen nog Agalev, indiende voor de invoering van het homohuwelijk.

  Philiippe sprak dan ook vooral over de evolutie van de holebibeweging in Kortrijk.

   

  De pioniers van het eerste (en tweede) uur:

  We  vermelden hier nog kort de 3 oprichters van indertijd Homo&Geloof Kortrijk:  Josée Vercaemst, Lionel Debussche en Tony Vandoorne. Dit panel van 3 kwam een eerste keer samen in De Harp in Izegem op 17 november 1987.  Hiervan mochten we enkel  Lionel Debussche verwelkomen.

  Eveneens aanwezig, een pionier van het eerste uur: Geert Maes.

  Geert was bijna van in het prille begin bij onze vereniging, maar wegens werkomstandigheden heeft hij noodgedwongen afstand moeten nemen eind 1995. Geert heeft indertijd de krijtlijnen uitgetekend voor de vereniging die wij nu zijn. Hij lag mee aan de basis van de geest waarin Liever Gelijk zich heden ten dage profileert.

  Een speciale vermelding ging ook aan Jan Moeyaert, spijtig genoeg niet aanwezig.  Jan nam indertijd de taak van coördinator/woordvoerder van Liever Gelijk over na het vertrek van Geert Maes.

  Liever Gelijk staat open voor zowel mannen als vrouwen, deze zijn tegenwoordig echter achter de horizon verdwenen.

  Alhoewel wij nu een louter mannenvereniging zijn, heeft er indertijd ook even een vrouw aan het roer gestaan, een speciale vermelding ging dan ook uit naar Nathalie Herman.  

  We vernoemden eveneens Hubert Vandenberghe.  Hubert heeft zich jarenlang ingezet voor onze vereniging.  Hij was voornamelijk actief op weekends als kok en als verzorger van de interne mens.  Hij heeft dat altijd met veel enthousiasme, liefde en inzet gedaan. Hubert, dank je wel.

  Vervolgens Stefaan Coigné.  Ook Stefaan heeft zich jarenlang ingezet voor Liever Gelijk o.a. als coördinator. Hij heeft de vereniging steeds een warm hart toegedragen en is nog steeds lid.

  Verder nog Jan Kerkhof en Stefaan Baekelandt.  Zij hebben elkaar bij Liever Gelijk leren kennen en delen nu nog altijd wel en wee.  Ook zij hebben zich jarenlang ingezet en het beleid van Liever Gelijk mee bepaald.

  Een speciale vermelding ook voor Willy Coessens.  Willy behoort eveneens tot onze pioniers van het eerste uur.   Hij lag mee aan de basis van ons boekje Ingeblikt, dat hij indertijd opgestart heeft en dat nu nog altijd maandelijks aan alle leden wordt verdeeld.

  Een speciale vermelding ging eveneens naar Bart De Clercq. Bart maakte in het jaar 1995 kennis met Liever Gelijk. Hij vervoegde de stuurgroep in 1997.  Bart organiseerde heel graag de weekends en spelactiviteiten. Hij kon daar zijn creativiteit ten volle botvieren.  In de stuurgroep was hij de secretaris en zoveel meer.

  In 2001 vervoegde zijn partner Geoffrey zich ook bij de stuurgroep.  Geoffrey is vooral gekend voor zijn optreden op ons 20-jarig bestaan als engeltje dat uit de taart sprong.

  Of hij nu nog zo’n engeltje is, moeten we nog eens bekijken, zijn vleugeltjes heeft hij al verloren, maar zijn streken niet.  Beiden zijn nog  geregeld bezoekers van onze maandelijkse activiteiten.

  Mannen zijn visueel ingesteld en dat geldt ook voor het uithangbord dat mee het gezicht bepaalt van Liever Gelijk.  Onmisbaar in deze digitale tijden, onze website, www.lievergelijk.be mogelijk gemaakt door onze webmaster Rik Tanghe.

  En last but not least, de mensen die zich elk jaar op onze BBQ inzetten achter de toog.    Reeds vele, vele jaren mogen we dankbaar zijn dat Linda en Marc dit werk uit onze handen nemen.

  Zijn er de laatste jaren eveneens bijgekomen om hen het werk een beetje te verlichten: Virginie en haar knappe man Dieter.

  Onze muziekmaker, die jaar in jaar uit op onze BBQ’s en andere feesten onze oren verwent, onze DJ van dienst Stefan Vervaecke.

  Na deze eerbewijzen werden, volledig onverwacht, ook de huidige bestuursleden in de bloemetjes gezet.  Jan Oosterlynck kweet zich met veel verve van deze taak.

  Dan werd het echter hoog tijd om naar onze feestzaal van die avond te gaan.  We hadden het beginuur met een uur vervroegd, kwestie om toch niet te laat aan tafel te gaan.

  In Café Russe werden we door Danny en zijn team hartelijk ontvangen, met opnieuw een drankje en een hapje.

  Iedereen was vol lof over de originele inrichting van de zaal, immers very gay, door de inkleding, de lusters, de versieringen allerhande.  Ook de bediening was vlot en “snel”!

  Om het wachten tussen het klaarzetten van het warme buffet tot aan het eten wat korter te maken, werden we reeds vergast op een paar optredens.  Als eerste kwam Nadia Showlight, een plaatselijke diva uit Kuurne, aan de beurt.  Ze trok de ambiance al meteen op gang.

  René mocht dan weer zijn toeschouwers “Willkommen” heten.

  Het eten was uitstekend en overdadig: zalm, gamba’s, tongrolletjes, kip met spek omwikkeld, varkensgebraad, biefstukjes, aardappelgratin, krielaardappeltjes, groentenlasagne, oventomaatjes, witloof …. Te veel om op te noemen en te veel om van te proeven.  Een dikke pluim aan onze kok Danny!

  Daarna trok het feest echt goed op gang, met nog een paar optredens van zatte Rita, Céline Dion..

  Ook Wilhelm liet zich niet onbetuigd.  Met 3 live gezongen nummertjes, wist hij de hele zaal te bekoren.

  Onze DJ Stefan, al jarenlang trouw van dienst, overtrof zichzelf en hield de dansvloer constant bezet.

  Het werd een schitterend feest, Liever Gelijk waardig.  Het was reeds lang na middernacht, zo tegen 3u30 dat de laatste tooghangers hun bedje opzochten.

  Liever Gelijk kleurt immers je leven.  En nu weten we eindelijk waar VTM zijn slogan vandaan haalde!