Zaterdag 15 april 2023 : Bezoek aan het klooster van de ongeschoeide Karmelieten en rondtoeren in Brugge

De karmelieten zijn reeds sinds de dertiende eeuw aanwezig in Brugge: de geschoeide karmelieten hadden een klooster aan de Carmersstraat. Maar onder impuls van de Spaanse Teresa van Avila (1515-1582) komt de hervormde orde van de ongeschoeide karmelieten tot stand. Het is Jan van het Kruis, een mysticus en religieus dichter, die voorstelt om als teken van een strenger kloosterleven geen schoenen meer te dragen. In 1593 werden de ongeschoeide karmelieten een zelfstandige orde en reeds in het begin van de zeventiende eeuw volgden stichtingen in de (Spaanse) Zuidelijke Nederlanden. In Brugge werd de vrouwelijke orde in 1626 gesticht en in 1630 de mannelijke orde.
In 1633 namen de Ongeschoeide Karmelieten hun intrek in een pand aan de Ezelstraat. Het hof van Uytkerke, dat uit de vijftiende eeuw dateert, is nog steeds geïntegreerd in het huidige klooster. De discalsen (of ongeschoeiden) kochten nog verschillende aangrenzende eigendommen aan en verbouwden aanvankelijk de bestaande gebouwen. In 1667 bouwden ze een nieuwe keuken, ziekenhuis en cellen, een jaar later een brouwerij en in 1686 een nieuwe kluis (of ermitage), achteraan in de tuin. Tussen 1688 en 1691 volgde een intensieve bouwcampagne: de kerk met een uitgebreid koor, een bibliotheek en een deel van het grote pand. De refter en de gastenkamers kwamen pas in 1723 tot stand. In 1726 werd het tweede en grootste gedeelte van het pand gebouwd.

Wat: bezoek klooster olv een gids
Waar: Ezelstraat 28 Brugge om 13u45 ( rondleiding start om 14u00 stipt )
Deelname: €6 ( Liever Gelijk betaald de andere helft ) BE15 9730 8071 3330 met vermelding Brugge – tegen 1 april 2023
Na bezoek: wandeling door Brugge en een drankje
Etentje : restaurant Boem Patat ( 18u00-18u30 ) Minderbroederstraat 26 Brugge – deelname bevestigen

Info website:
Waar (sacredbooksbruges.be)
Boem Patat – Heerlijk vertoeven (boempatatbrugge.be)

Parkeren :
Parking Station (goedkoopst)
Deze parking gesitueerd naast het station is de ideale overstap op het openbaar vervoer : hier passeren alle bussen van De Lijn. Je bent op 8min wandelafstand van het centrum van de stad.
Gratis busticket tot het centrum van Brugge op vertoon van uw parkingticket aan het loket in de lijnwinkel op het stationsplein.
Interparking Ezelstraat Brugge ( https://goo.gl/maps/YLhamuqg4cr3XKze8 )