Zondag 9 oktober 2022 – Wandeling Kalkense meersen

Natuurgebied Kalkense Meersen is één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen, en ligt tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Je kan er fietstochten en wandelingen maken langs de mooiste plekjes van het gebied met een prachtig zicht op de diverse fauna en flora.

We komen samen om 13.30 u in het dorp van Schellebelle aan ’t Kot (voormalig tolhuisje, later gevangenis waar dronkaards ooit hun roes uitsliepen, …- zie foto).

We starten de wandeling om 13.45 stipt.

Na het oversteken van de Schelde via het veer, lopen we onmiddellijk de Kalkense Meersen in, voor een wandeling langs verharde en onverharde paden (ong. 8 km).

Terug aan het veer kunnen we even pauzeren voor een drankje in één van de plaatselijke horeca-gelegenheden.

Afhankelijk van de tijd die ons nog rest (of van de fitheid van de wandelaars, of van de weersomstandigheden, …) kunnen we de wandeling uitbreiden door de Warandeduinen, een bosrijk duingebied in Wetteren, dat ligt tussen het provinciaal domein Den Blakken en de begraafplaats van Wetteren. Het is sinds 2001 officieel erkend als Vlaams natuurreservaat onder de naam ‘Speelbos-Warandeduinen’. Het gebied is Europees beschermd als Natura 2000-gebied. Dit tweede deel van de wandeling bedraagt ongeveer 5 à 6 km (verharde en onverharde paden).

Wie ’s avonds nog iets wenst te eten in restaurant “De Plaetse” (Dorp Schellebelle) gelieve dit uiterlijk woensdag 5 oktober te laten weten aan Liever Gelijk.