Donderdag 27 februari 2020 – “The End of the Century”

 • Benieuwd wat deze film voor ons in petto zou hebben, na de “alternatieve” film Matthias & Maxime, vroeger in de maand.

  Dus met grote verwachtingen, of juist niet, togen 20 Liever Gelijkers naar de Budascoop die donderdag 27 februari.

  De dertigjarige Argentijnse dichter Ocho is op vakantie in Barcelona en probeert zich bezig te houden. Op grindr vindt hij geen touch, daarom slaat hij maar de hand aan zichzelf.

  Vanaf het balkon van zijn air bnb appartement, spot hij een knappe gast (Javi) die daar toevallig voorbij wandelt. Een detail dat nadien regelmatig in de film terugkomt, is het KISS  T-shirt, dat Javi draagt.

  Later op het strand merken ze elkaar op, maar er volgt nog geen ontmoeting.  Als Javi opnieuw langs het het appartement van Ocho komt, wenkt deze hem naar boven voor een drankje en nog ietsje meer …

  Javi merkt op dat ze elkaar twintig jaar geleden al eens ontmoet hebben, toen ze beiden nog een vriendin hadden.  Daarom ook de titel “End of the Century” (tegen het jaar 2000).

  Waarna de film dus maar liefst twee decennia terug naar het verleden zapt en zich openbaart als een filosofische bespiegeling van seks en relaties doorheen de tijd.

  Wat als ze toen samengebleven waren, wat als ze samen het dochtertje hadden, dat Javi nu met zijn Berlijnse man heeft, wat als

  Een hele reeks alternatieven borrelt naar boven en laat ons nadenken over de keuzes die iemand maakt in zijn leven en waar die naar toe kunnen leiden.

  Maar in de huidige tijdslijn hebben ze achteraf nog wel een leuke ontmoeting, een gezellig samenzijn met kaas en wijn en een vrijpartijtje, maar Javis is getrouwd met iemand in Berlijn en de afspraak is, wel een open relatie, maar geen permanent engagement.

  En dat was dan ook het einde van het verhaal.

  “Dit delicate kleinood presenteert zich als een non-lineair kunststukje over de poëtische tweestrijd tussen droom en werkelijkheid, tussen vrijheid en zekerheid. En tussen wat is, wat was en wat zou kunnen zijn.” (Recensie door Filmmagie.)