Zaterdag 15-09-2018 : Pannenkoekennamiddag met gezelschapsspelen

 • Afspraak vandaag zaterdag 15 september in het buurthuis “ ’t Senter”, naast de kerk met het splinternieuw heraangelegde kerkplein, op de kruising van Heule/Sint-Katharina/Kuurne.

  Tussen 14.30 en 15u kwamen de liefhebbers voor deze activiteit geleidelijk aan opdagen, en kwamen we al gauw aan zo’n 20-tal aanwezigen. Het was als een terugzien op de eerste schooldag in deze maand september, en hier en daar hoorde je wat vertellen over de voorbije vakantie of gemaakte reizen.

  Een paar keurig gedekte tafels stonden ons op te wachten. Dit was het voorbereidende werk van Frank, die reeds vroeger ter plaatse was, met een berg pannenkoeken (die bij hem thuis in de voormiddag reeds gebakken waren, en die nu enkel nog moesten opgewarmd worden). De geur van koffie en warmende pannenkoeken nodigde ons uit naar de tafels, en al gauw werd er tot dit lekker festijn overgegaan.

  Pannenkoeken met suiker, confituur, choco, of kandijstroop ; het leek wel een verjaardagsfeestje uit mijn kinderjaren. Ik bleek al gauw 4 pannenkoeken opgesmikkeld te hebben ; nog plaats in het buikje voor een vijfde ? Alvast een pluim voor Frank en zijn ‘thuisploeg’ die voor deze lekkere pannenkoeken hadden gezorgd !

  Daarna de tafels even afruimen, en we trokken naar buiten in het zonnetje, waar we op het grote gazon spontaan aan enkele buitenspelen begonnen : kegelspel en pétanque.

  De enen gooiden dus met hun stokken, de anderen met hun ballen. Kurt B. bleek zich al gauw tot spelleider van het kegelspel te ontpoppen. De regels waren blijkbaar niet door iedereen even goed gekend.

  Daarna was het tijd voor een vieruurtje, of beter gezegd een “vijfuurtje” : aan de toog konden we een fris biertje of frisdrank halen, waarmee we richting terras trokken om er de buitentafels in te palmen. Chips en nootjes mochten evenmin ontbreken. Nu was het tijd voor enkele hoofdbrekende gezelschapspelletjes, waarbij kaartjes, blokjes, en dobbelstenen werden bovengehaald.

  Door de ontspannen sfeer zagen we de tijd niet voorbijgaan, en was de zon al stilaan achter de kerk aan het zakken toen we tegen 19u begonnen op te kramen.

  De glazen waren leeg, de spelletjes waren afgelopen, maar onze hartjes waren weer goed gevuld met enkele leuke voorbije momenten samen ! Ik hoorde nog een ‘nieuweling’ zeggen dat hij zich nog eerstdaags tot lid ging laten opschrijven …

  Dit wordt dan – als ik het goed voor heb – ons 101e lid! We zijn goed bezig, zou ik zeggen!

  Stefaan Coigné