Zaterdag 17-02-2018 : Love me tinder

 • Marian verwelkomde ons die zaterdag 17 februari in de Salons van de Casa Rosa in Gent.

  Met 14 man namen we deel aan de workshop Love Me Tinder, omgaan met sociale media en online daten.¬† Zelfs een vroeger lid, Frederik uit Oudenaarde, kwam zijn kansen bij ons nog eens uitproberen. Tussendoor kwam Toon ons even goeiedag zeggen, na zijn bezoek aan het SMAK in Gent. En toen de workshop juist gedaan was, kwam Kris van Vincent ook opdagen, waarschijnlijk blij dat die kelk aan hem voorbij was gegaan ūüėČ

  Toch werd het een hele aangename namiddag.

  Zoals afgesproken, leidde Marian ons eerst boven rond in de bureaus en ruimtes van çavaria.  Zij gaf een kort overzicht van de mensen die hier werken met hun respectievelijke werkterreinen, gaande van communicatie, administratie, beleid, coördinatie tot projectbegeleiding.  Wij kwamen langs de ruimtes van de Casa Rosa zelf, en van Wel Jong Niet Hetero. En helemaal bovenaan mochten we de vernieuwde bureauruimte van çavaria zelf nog bewonderen.

  Cavaria werkt met een niet onaardige ploeg van een 27-tal contractuele werknemers met daarbij nog een groot aantal vrijwilligers.

  Zo heeft bv. de Holebifoon zelf 2 halftijdse vaste medewerkers en een 20-tal vrijwilligers. Voor de Holebifoon is vooral het kennissennetwerk (de sociale kaart), waarop men kan terugvallen, ook van çavaria uit, belangrijk.

  KlliQ, een aparte vzw onder çavaria, verzorgt vooral de opleidingen/vormingen naar buiten toe en werkt met een 4-tal vaste medewerkers met daarbij ook nog een aantal vrijwilligers.  Zij richten zich specifiek op maatschappelijke vorming en begeleiding in scholen, verenigingen, bedrijven.

  En dan gingen we aan de slag op het slagveld van de online datingsites.

  Marian begon met een klein rondje waarbij we een complimentje moesten geven aan onszelf, want als je begint te daten moet je ook complimentjes aan anderen geven, maar jezelf graag zien is immers ook belangrijk.

  Het volgende rondje ging over WEETJES.  Marian zette een regenboogvlagje in het midden en diegene die het antwoord op de vraag wist, moest zo vlug mogelijk de vlag oppakken en het antwoord geven.  Hiervoor werden we per twee in zeven ploegen ingedeeld.

  Zo leerden we dat we vanaf 13 jaar een online profiel mogen aanmaken.  Verder liegt zeker een derde (ik denk wel dat het bij holebi’s meer is) over zijn of haar datingprofiel.  Het meeste wordt gelogen over lengte, gewicht, leeftijd, opleidingsniveau en werk.

  Sommige jongeren antwoorden toch op een seksueel getinte vraag, terwijl ze in feite niet willen antwoorden.  Dit omdat de ander blijft aandringen, omdat men onzeker is, gemanipuleerd wordt door de ander of zelfs bedreigd wordt.

  We leerden ook bij over bepaalde termen, zoals ghosting (een persoon die opeens weg is, terwijl je intussen toch een leuk contact met hem hebt opgebouwd), zombiing (iemand die opeens weg is en plots weer opdaagt), links swipen (geen interesse hebben), cuffing season (het fenomeen om tijdens een bepaald seizoen(bv. de winter) eens iemand aan de haak te willen slaan), cat fishing (een volledig vals profiel opstellen), kitten fishing (een gedeelte van je profiel beter laten uitkomen).

  Een volgende vraag was om zoveel mogelijk datingsites te noemen.  Marian gaf ze ons deze op het einde nog op een papiertje mee.  Specifiek LGBT-gerichte datingsites :

  OkCupid, Gay.com, Planetromeo, Scissr, Grindr, Match.com, Plenty of Fish, Chemistry, Feeld, Coffeemeetsbagel, Her/Dattch…

  De volgende ronde ging over AFSPRAKEN.

  Om over seksualiteit te kunnen praten in een groep, moet je eerst een veilige sfeer cre√ęren. Daarom worden er afspraken gemaakt over wat bespreekbaar is en hoe we respectvol kunnen zijn tegenover elkaar.

  Daarvoor wordt de PICKASOLL-methodiek gebruikt.

  P rivacy: persoonlijke informatie is vertrouwelijk en blijft binnen de groep.

  I k.  We praten over onszelf, we zijn open en eerlijk in wat we vertellen.

  C ultuur. Rekening houden met de verschillende culturele achtergronden in je groep.

  K ies wat je wel en niet vertelt.

  A ctief.  Wees actief in het groepsgebeuren.  Wacht dus niet af tot iemand anders iets inbrengt.

  S eksualiteit. We hebben het hier over alle vormen van seks en iedereen kan erover meepraten.

  O ri√ęntatie.¬† Mensen kunnen heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn.¬† Iedereen is uniek en verdient respect.

  L uisteren.  Luisteren is belangrijk, niet alleen praten.

  L achen.  Humor is belangrijk.  Uitlachen kan niet.

  VEILIGHEID:

  Let op waarschuwingssignalen (bv. iemand die te persoonlijke info vraagt, een adres ….)

  Wordt niet te snel facebook friends, maak een apart emailadres aan voor je datingsites.  Je kent elkaar niet, hou dat in je achterhoofd.  En spreek af in real life.

  Als je een date hebt, informeer je omgeving (met wie, waar, wanneer).  Ontmoet elkaar op een publieke plaats, niet dadelijk bij je thuis.  Geef niet te snel persoonlijke gegevens (adres, email, rekeningnummer, werk, telefoonnummer…).  Beperk je alcoholconsumptie.

  Durf NEE te zeggen, als je echt niet verder wilt gaan.

  Marian vroeg ook ons naar onze ervaringen bij het daten.¬† Daar kwam sterk in naar voren, dat¬† velen hun gezicht niet willen laten zien, maar zelf wel intiemere dingen vragen aan de ander.¬† Marian merkte op dat velen, zeker in ‚Äúonze kringen‚ÄĚ zich nog niet ge-out hebben.¬† En het voelt inderdaad veiliger en vertrouwelijker aan als iemand zijn gezicht laat zien.

  Vervolgens liet Marian ons een eigen datingprofiel aanmaken.  Daar kwamen een paar humoristische creaties uit voort:

  Jaarlijks inkomen: weduwenpensioen

  Woonplaats: rusthuis

  Leeftijd: 60+

  De bedoeling is echter om niet te veel info te geven op je profiel, zeker niet je volledige naam, eerder een nickname, ook niet je beroep of je inkomen, wel tekstjes met wat je echt zoekt. Kort en bondig blijven.  Geen negatieve dingen vermelden.

  Marian had de ervaring dat jongeren meer dienen te focussen op veiligheid.  Ook wat het profiel betreft en ook het feit dat ze niet alles moeten invullen.  Ze zijn dikwijls impulsiever, roekelozer in daten en chatten.  De meesten geven ook aan dat ze graag langer blijven chatten voordat ze afspreken.

  Bij de laatste ronde moesten we inschatten welke situaties bij het chatten/daten het meest risicovol kunnen zijn.   De boodschap hier was ook om niet te ver te gaan in informatie te geven.

  Als afsluiter van deze leuke en boeiende workshop mochten we elk onze mening hierover zeggen en vervolgens aan de persoon links van ons een complimentje geven.

  Marian zelf vond het leuk om deze vorming aan ons te geven.  Ze had deze al aan twee jongerengroepen gegeven en ze vond het interessant om te horen wat een wat rijpere groep hierover te zeggen had.

  We waren het er unaniem over eens dat het een hele fijne workshop was, misschien een beetje te veel op jongeren gericht, maar ook voor ons was het een leuke en interessante namiddag.

  Als dank voor haar moed en ijver overhandigden we Marian nog een kleine attentie en ze was er duidelijk mee in haar sas.

  Natuurlijk werd er met een drankje afgesloten in de A-pluss.  Dat mocht zeker niet ontbreken. En sommige liefhebbers gingen achteraf nog een restaurantje doen in Gent.

  Een date hebben we er echter niet aan overgehouden, maar dat komt nog wel ūüėČ